Nagy lépést tett a H&M a klímapozitív divat felé

A H&M is csatlakozik a Spinnova finn vállalathoz, hogy együtt alkossanak fenntartható ruhadarabokat.

Csatlakozik a finn Spinnova vállalathoz a H&M, amely most 50 millió eurós beruházást indít Finnországban. A svéd divatáru-kiskereskedelmi lánc így az alapító -szintén finn- Marimekko és norvég Bergans márkákhoz csatlakozik a fenntartható termékek gyártásában.

A Spinnova ugyanis már kezdetektől fogva fából és hulladékból, káros vegyszerek használata nélkül állít elő textilt, amely 2022-től globális szintén elérhetővé akarnak tenni – derül ki a vállalat közleményéből.

Bergans kabát a Spinnova anyagaiból Fotó: Spinnova

A H&M aktívan törekszik a klímapozitív divat elérésére, amelyhez a finn vállalat és újonnan épülő gyára óriási segítséget jelenthet. A H&M legutóbbi kollekciójában többek között a szőlőtermesztés melléktermékeit és az Indonéz szigetvilágban összegyűlt PET-palackokat is felhasználták – mondta Matthias Bodin, a H&M-csoport Circular Innovation Lab vezetője. 

Legutóbb a Lee amerikai márkával közösen, 100 százalékban újrahasznosított pamutból készült farmereket, valamint egy nem pamutból, hanem teljes egészében mesterségesen megújulú cellulózrost-keverékből készült farmert is piacra dobtak.

A H&M célja, hogy a vállalat működése 2040-re klímapozitív legyen, vagyis több üvegházhatású gázt vonnának ki a légkörből, mint amennyit kibocsátanak. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
Share on whatsapp